MANUELE LYMFEDRAINAGE (MLD)De Techniek


Manuele Lymfedrainage (MLD) is een massage techniek die het lymfestelsel activeert. Het lymfestelsel is een transportsysteem dat de kleurloze vloerstof lymfe door het lichaam vervoert. Het beschermt ons tegen bacteriën en virussen en heeft dus een belangrijke rol in onze gezondheid. Het doel van deze massage is dit afvoersysteem te zuiveren en te regenereren om zo het menselijk lichaam te versterken.

In tegenstelling tot veel andere vormen van massage bestaat MLD uit een lichte aanraking van de huid en de direct onder liggende weefsels. De zachte, met name schuivende en pompende bewegingen, bevorderen de stroming van lymfe door het lichaam. MLD voelt weliswaar zacht aan, maar het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is erg groot.

Lymfe is een kleurloze vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatenstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen concentraties van lymfeklieren, namelijk onder de oksels, in de lies en in de hals en nek. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie van het lichaam. Andere belangrijke functies van het lymfestelsel zijn o.a. de afvoer van een teveel aan vocht en  het vervoer van afvalstoffen uit het weefsel. MLD bevordert de afvoer van vervuild lymfe waardoor de celstofwisseling kan verbeteren.

Afvalstoffen


De belasting van het lymfestelsel is groot in onze westerse maatschappij. We maken ons allemaal wel eens schuldig aan gebrek aan beweging, ervaren stress en/of nemen ongezonde voeding tot ons (denk hierbij aan te veel suiker en te veel vet). Deze belasting zorgt voor een ophoping van afvalstoffen die een ziekmakende invloed kunnen hebben. Een lymfestelsel dat overbelast en vervuild is kan zich onder andere uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en bepaalde aandoeningen van reumatische aard.

Toepassingen


MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Naast een positieve beïnvloeding van de hierboven beschreven symptomen is MLD een prima behandelingsmethode bij spataderen, bij kneuzingen, bij de behandeling van littekens en ook voor en na operaties kan door middel van MLD verlichting van de symptomen bereikt worden. MLD kan ook werken ter verbetering van stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (ook postnataal) en werkt ondersteunend bij verslapping van de huid en het direct daaronder liggende weefsel ten gevolge van bijvoorbeeld een vermageringskuur. Ook bij de zogenaamde 'rusteloze benen' kan MLD leiden tot een vermindering van de klachten.

Herstel


Een bijzondere toepassing van MLD is gelegen in de vermindering van stress. Door activering van het rustgevende deel van het zenuwstelsel (parasympathicus) kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen. Voor een optimaal resultaat zal een MLD behandeling met een zekere regelmaat plaats moeten vinden. Denk hierbij aan, afhankelijk van de aard van de klacht, enkele malen per week tot eenmaal per maand. Bij klachten die al langer bestaan wordt de meeste vooruitgang geboekt bij met een behandelschema van één à twee keer per week en dat gedurende enkele weken.
Wanneer er sprake is van acute infecties, trombose of hart- en nierfalen, kan MLD niet worden ingezet. Behandeling bij kanker is sommige situaties wel mogelijk, maar uitsluitend door een gekwalificeerde MLD-therapeut en altijd in overleg met de behandelend arts. Een MLD behandeling duurt 30 tot 60 minuten. Tijdens de intake bepalen we samen welke mogelijkheden bij uw situatie passen.


Met dank aan Désirée Groen voor de basis tekst MLD
ADRES

Duinstraat 4
4371 AZ Koudekerke

KvK
KvK 20150264
CONTACT